Apps en sociale media zijn een dagelijkse routine voor dokter Philippe Aftimos
Via Twitter ben ik op d ehoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
Dokter Philippe Aftimos is medisch oncoloog aan het Jules Bordet instituut in Brussel en gebruikt in zijn onderzoekswerk regelmatig de nieuwste digitale technologie. Apps, websites en sociale media vormen een integraal onderdeel van de dagelijkse praktijk van dokter Aftimos.
“Veel tools bestonden tot voor kort alleen op desktopcomputers”, merkt dokter Aftimos op, “maar gelukkig heb ik de laatste tijd steeds meer tools via mijn smartphone kunnen gebruiken. Het is erg handig om via mijn smartphone allerlei calculators te kunnen gebruiken. Het is ook erg handig om instant toegang te hebben tot allerlei soorten informatie, bijvoorbeeld informatie over interacties tussen geneesmiddelen.
“Eén app die ik vaak gebruik, is CTCAE (Common Terminology Criteria for Adverse Events) die is ontwikkeld door het National Cancer Institute in de VS, dat in feite alle soorten bijwerkingen rangschikt.
Elke mogelijke bijwerking krijgt een waardering en deze app maakt het een stuk eenvoudiger om een medische situatie te beoordelen en dienovereenkomstig in te schatten.”
“Op mijn telefoon maak ik ook vaak gebruik van een app met de officiële ESMO richtlijnen voor kankerzorg. En dan zijn er nogal wat apps die de juiste dosering vermelden bij chemotherapie, deze zijn zeer nuttig, maar niet echt uniek of innovatief.”
Ik tweet behoorlijk actief tijdens medische congres- sen die ik bijwoon
“Belangrijke peer reviewed journals zoals The Lancet komen tegenwoordig ook met een app, die ik heel handig vind. Hetzelfde geldt voor apps die specifiek aansluiten op congressen, zoals de jaarlijkse ASCO in de VS. Op deze apps kun je de congresagenda vinden met alle genoemde sessies. Je kunt zelfs een livestream volgen als je niet persoonlijk aanwezig kunt zijn.”
”Ik moet toegeven dat ik ook vaak sociale media gebruik, en in dat opzicht wil ik vooral Twitter vernoemen. Het is natuurlijk geen medische app als zodanig, maar het wordt door veel professionals in de medische gemeenschap gebruikt. Het geeft me toegang tot allerlei soorten informatie van specialisten over de hele wereld, en geeft mij toegang tot de laatte ontwikkelingen alvorens anderen er over te horen.
Bovendien is het leuk om contact te hebben met collega’s van over de hele wereld, die hetzelfde soort onderzoek doen, van wie ik er veel nooit persoonlijk heb ontmoet. “Ik tweet behoorlijk actief, bijvoorbeeld tijdens medische congressen die ik bijwoon.”
“En dan zijn er nogal wat IT-tools en websites die niet als app beschikbaar zijn, althans nog niet. Zoals www.clinicaltrials.gov die de laatste informatie over klinische studies deelt. Ook erg handig zijn databases over genomisch onderzoek, zoals de COSMIC Genome Browser. Ik kijk ook elke dag op de website oncokb.org, die een goed overzicht biedt van kankermutaties.”
Ik kijk ook elke dag op de website oncokb.org die een goed overzicht van kankermutaties biedt.
“Hoe ik de toekomst zie? Ik denk dat meer en meer van deze technologieën geïntegreerd zullen worden in de dagelijkse praktijk. Niet alle apps die worden ontwikkeld, zijn echter nuttig. IBM heeft een speciale oncologieversie van zijn tool Watson gelanceerd, die artsen moest helpen om snel belangrijke informatie in het medisch dossier van een patiënt te identificeren, relevante informatie naar voor te brengen en behandelingsopties te onderzoeken. Maar ik was niet onder de indruk omdat er geen integratie leek te zijn tussen de app en de huidige klinische studies, vondsten over genomica en de nieuwste oncologische praktijk. Wie weet, misschien wordt het in de toekomst beter.”
BE/ONCO/0918/0069b