Maison Mieux-Être verbetert de kwaliteit van leven voor kankerpatiënten
Wees niet verrast om een koor van gelach te horen wanneer je langs een groot 19e-eeuws huis loopt in de buurt van het Grand Hôpital de Charleroi (GHdC). De kans is groot dat je net op tijd bent aangekomen voor een ‘lachende yoga’-sessie. Het is slechts een van de vele activiteiten die worden aangeboden in het Maison Mieux-Être (letterlijk het huis van welzijn; MME, www.maisonmieuxetre.be) een dagverzorgingscentrum voor kanker waar witte jassen verboden zijn en waar geïntegreerde zorg centraal staat. Sinds het MME voor het eerst zijn deuren opende in oktober 2016, hebben ongeveer 160 patiënten geprofiteerd van zijn programma’s. En het MME kreeg eerder dit jaar verdere steun, toen de Stichting tegen kanker een sociale subsidie van 100.000 euro toekende aan het initiatief van Charleroi. Geen wonder dat oncoloog Vincent Verschaeve enthousiast is over het MME en de toegevoegde waarde die het met zich meebrengt voor de kankerpatiënten van het GHdC.
Het initiatief van Charleroi ontvangt 100.000 euro van de Stichting tegen kanker
“Geïntegreerde zorg is een relatief nieuw concept”, dat begon in de VS in het begin van de jaren 90”, legt dokter Verschaeve uit. Recentelijk heeft ASCO klinische praktijkrichtlijnen over integrerende therapieën tijdens en na borstkanker goedgekeurd.1
Het belangrijkste doel van geïntegreerde zorg is het verbeteren van de kwaliteit van leven voor kankerpatiënten door de stress te verminderen en chronische pijn en depressie tegen te gaan.
Dit maakt het draaglijker om de oncologische behandeling te doorstaan, die soms erg belastend en vermoeiend kan zijn. Dit verbetert tevens de uitkomst van de behandeling. Betere naleving van de behandelingsvereisten resulteert in minder progressie, en over het algemeen krijgt het immuunsysteem een boost wanneer een gevoel van welzijn aanwezig is.” “Drie dagen per week biedt het MME een toevluchtsoord. Het helpt mannen en vrouwen met kanker om uit hun isolement te breken en ervaringen met andere patiënten en vrijwilligers te delen. En het geeft een patiënt de kans om een deel van zijn of haar autonomie terug te vinden, na een periode van strikte medische zorg.”
Zonder haar 40 vrijwilligers zou het Maison Mieux-Être niet kunnen bestaan
Dokter Verschaeve gaat verder: “Natuurlijk blijft de traditionele medische oncologische zorg die we bieden in het GHdC de belangrijkste behandeling. Simpel gezegd: geen enkele niet-conventionele geneeskunde kan dienen als een alternatief voor de door ASCO aanbevolen therapieën. Bepaalde technieken en therapieën kunnen echter een complementaire rol spelen en kunnen worden geïntegreerd in het zorgprogramma.”
Het MME biedt activiteiten op vier verschillende gebieden. Ten eerste ‘Energie en vitaliteit’, een programma dat zich richt op de voordelen van lichaamsbeweging en buitenactiviteiten, zoals aquagym, yoga en Nordic Walking. Het tweede deel richt zich op het gebied van emotie onder de naam ‘Relaties met jezelf’. Hier worden allerlei creatieve en opmerkzame activiteiten aangeboden, zoals tekenlessen, bloemschikken en meditatie.
'Yoga de rire’, lachende yoga, is bedoeld om mensen zich ontspannen te laten voelen. De derde pijler van het curriculum van het MME is ‘Gezondheid en preventie’ en dit is waar speciale kooklessen worden aangeboden die leren hoe voedsel te bereiden dat gemakkelijk verteerd kan worden tijdens of na een kankerbehandeling, maar ook om voedsel te koken dat deel uitmaakt van een evenwichtig dieet. Uniek is dat het MME momenteel werkt aan een eigen moestuin , waar patiënten kunnen genieten van de natuur en waar verschillende soorten fruit en groenten worden geteeld en vervolgens in de kooklessen worden gebruikt en samen worden gegeten. De vierde en laatste focus richt zich op ‘Lichaam en schoonheid’: dit is waar het zelfvertrouwen van kankerpatiënten wordt gestimuleerd door massages, en speciale make-up sessies. Speciale kappersworkshops leren vrouwen ook hoe ze voor pruiken moeten zorgen.
“De sociale subsidie van 100.000 euro van de Stichting tegen kanker was van harte welkom”, geeft Dr. Verschaeve toe. “Met dat geld hopen we onze therapietuin uit te breiden en misschien ook de opening van een vierde dag in de week te kunnen financieren. We zullen ook investeren in het meer toegankelijk maken van het MME voor alle gebruikers en onder andere in het organiseren van programma’s rond het thema seksualiteit. Voor veel kankerpatiënten kan verlies van seksualiteit tijdens en na de behandeling een groot probleem zijn. Bijkomend wensen we ook meer training en begeleiding voor de 40 vrijwilligers die in het MME werken en zonder wie we gewoonweg niet konden bestaan. Het is belangrijk dat de vrijwilligers het gevoel hebben deel uit te maken van een familie. Patiënten betalen slechts 2 euro per activiteit en de enige betaalde medewerker van het MME is de coördinator. We hopen dat steeds meer patiënten zullen ontdekken welke voordelen het MME kan bieden. Vaak merken we dat patiënten aanvankelijk de toegevoegde waarde niet zien, en dat ze te moe zijn vanwege hun behandeling. Maar van zodra ze beginnen, beseffen ze dat ze bij ons weer zichzelf kunnen zijn.
Literatuur
1. Greenlee H, DuPont-Reyes MJ, Balneaves LG, et al: Clinical practice guidelines on the evidence-based use of integrative therapies during and after breast cancer treatment. CA Cancer J Clin 67:194-232, 2017.
BE/ONCO/0918/0069b