Sascha Fauser, Global Therapeutic Area Head of Ophthalmology bij Roche Pharma en Early Development (pRED), deelt zijn inzichten over de manier waarop gepersonaliseerde gezondheidszorg (personalised healthcare, PHC) voordelen kan opleveren voor patiënten met netvliesaandoeningen. Sascha is, opgeleid als arts, hoogleraar in de oogheelkunde met vele jaren ervaring in de klinische oogheelkunde en vitreoretinale heelkunde.
Sascha, kunt u ons meer vertellen over het vroege onderzoeks- en ontwikkelingswerk dat Roche momenteel voert op het gebied van oogheelkunde?
Jazeker. Onze focus in de oogheelkunde ligt op het ontdekken en ontwikkelen van transformerende behandelingen voor patiënten met potentieel blindmakende netvliesziekten, zoals neovasculaire leeftijdsgebonden maculadegeneratie (neovascular age-related macular degeneration, nLMD), diabetische retinopathie en diabetisch macula-oedeem (diabetic macular edema, DME). Deze ziekten komen wereldwijd ongelooflijk vaak voor en kunnen leiden tot permanent verlies van gezichtsvermogen. Dit is een grote onvervulde medische behoefte, waarbij een succesvolle aanpak betekenisvol voordeel kan opleveren voor het leven van veel patiënten.
U spreekt over een onvervulde medische behoefte. Zijn er voor deze oogziekten dan nog geen doeltreffende behandelingen op de markt?
Er zijn inderdaad klinisch doeltreffende behandelingen beschikbaar. Een daarvan is anti-VEGF-behandeling. Deze behandeling zorgt voor het verwijderen van het vocht dat zich ophoopt in het netvlies, afkomstig van het lekken van nieuw gevormde bloedvaten in het oog. Hoewel deze moleculen voor veel patiënten met netvliesaandoeningen een revolutie in de behandeling teweeg hebben gebracht, is bij een belangrijk deel van hen slechts een gedeeltelijke verbetering of stabilisatie van het gezichtsvermogen. we beschikken nu over praktijkgegevens van patiënten die tot wel zeven jaar worden opgevolgd. Deze tonen duidelijk aan dat sommige patiënten de aanvankelijk in klinische studies waargenomen verbetering van het gezichtsvermogen niet kunnen behouden op langere termijn. In die zin is er een duidelijke behoefte aan het ontwikkelen en leveren van behandelingen op maat, die zowel efficiënter als duurzamer zijn. We hebben al belangrijke stappen gezet in de ontwikkeling van nieuwe combinatietherapieën en het gebruik van innovatieve technologieën, zoals gentherapie. We geloven ook dat gepersonaliseerde gezondheidszorg (Personalised Healthcare, PHC) kan helpen bij het in kaart brengen van het traject voor verdere optimalisatie van de medische zorg in oogheelkunde.
Dat klinkt interessant. Waarom denkt u dat de oogheelkunde in het bijzonder goed gepositioneerd is voor PHC?
Binnen Roche hebben we een grote interesse en investeren we intensief in PHC, waartoe ook netvliesaandoeningen behoren. Wat betreft PHC en oogheelkunde is onze overkoepelende strategie het gebruik van geavanceerde analyse om nieuwe inzichten uit geavanceerde beeldvorming te verkrijgen (bijv. optische coherentietomografie), afgeleid uit onze uitgebreide databanken met netvliesbeelden. Bovendien kunnen we met moleculaire oogvochtprofielen en klinische en genomische gegevens PHC in de oogheelkunde stimuleren. Onze strategie is gebaseerd en nauw afgestemd op een groeiende hoeveelheid bewijs, waaronder recente publicaties van onze eigen medewerkers bij Roche en Genentech. Hierin werd aangetoond dat artificiële intelligentie het gezichtsvermogen van mensen kan redden, door artsen de mogelijkheid te geven netvliesaandoeningen eerder te diagnosticeren en de best mogelijke behandelingen voor individuele patiënten effectiever te selecteren.
Er is een hele hype rond Artificiële Intelligentie (AI) en Machine Learning (ML) als analytische hulpmiddelen voor grote datasets. U had het over geavanceerde analyses in de oogheelkunde, dus wat is de rol van AI en ML in dit onderzoeksveld?
Binnen het grote initiatief rond Gepersonaliseerde Gezondheidszorg voor Oogheelkunde (Ophthalmology Personalised Healthcare Initiative) van Roche onderzoeken we de mogelijkheid om hulpmiddelen voor Artificiële Intelligentie en Machine Learning te ontwikkelen, die op enorme datasets kunnen worden losgelaten om de respons op de behandeling en het risico op ziekteprogressie te voorspellen. Ook kunnen we met de verkregen informatie uit diverse analytische hulpmiddelen zorgen voor verbetering van ons vermogen om betere behandelingen te ontwikkelen en oogartsen te helpen de juiste dosis en het juiste behandelregime aan patiënten voor te schrijven. Ik vind dat onze PHC-benadering in de oogheelkunde in twee richtingen voordeel biedt: zowel bij klinische ontwikkeling als bij ondersteuning van klinische besluitvorming.
Kunt u meer vertellen over de manier waarop PHC u zal helpen betere behandelingen te ontwikkelen?
Met onze PHC-benadering krijgen we een beter begrip van de respons van de patiënt op de behandeling en kunnen we deze beter voorspellen, voorafgaand aan inschrijving in klinische studies. Zodoende kunnen we slankere en efficiëntere klinische studies implementeren waarvoor minder patiënten nodig zijn. Het betekent ook dat we in de loop van klinische studies een betere kijk zullen hebben op welke behandelingen goed werken.
Klinische studies vereisen vaak samenwerking. Hoe werkt u met externe partners samen om uw visie op PHC in de oogheelkunde te verspreiden?
U brengt hier een belangrijk punt naar voren. Samenwerkingsverbanden spelen een enorm belangrijke rol bij alles wat we doen in het ontdekken en ontwikkelen van geneesmiddelen. Dit is vooral het geval in ons werk op het gebied van PHC en oogheelkunde. Om de enorme databases met netvliesbeelden, oogvocht en dergelijke te kunnen samenstellen, moeten we samenwerken met clinici die deze gegevens verzamelen in de zorgverlening. Er is ook behoefte aan samenwerking met betrekking tot de wetenschappelijke component van PHC. Roche heeft een sterke staat van dienst op het gebied van samenwerking voor gepersonaliseerde gezondheidszorg, en hoewel we ons nog steeds in het beginstadium bevinden van het erkennen van de mogelijkheden van PHC om de oftalmologie te transformeren, geloof ik dat we ons bij Roche in een bevoorrechte positie bevinden om gebruik te maken van al deze kennis. Ik ben ook heel benieuwd om te ontdekken wat onze huidige en toekomstige samenwerkingsverbanden zouden kunnen opleveren.
Wat maakt u verder nog enthousiast over de mogelijkheden van PHC in de oogheelkunde?
Opgeleid als wetenschapper én als oogarts, ben ik enthousiast over onze mogelijkheden om veel diepere inzicht te krijgen in deze slopende netvliesaandoeningen. Hierdoor kunnen we meer doeltreffende behandelingen ontwikkelen die beter zijn afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt en meer voordeel bieden dan de standaardbehandelingen van vandaag. Dit zal ook de middelen geven aan clinici om te kunnen beslissen over de juiste behandeling voor de juiste patiënt op het juiste moment. Onze benadering van PHC in de oogheelkunde kan ook buiten ons therapeutisch gebied dienen als conceptueel bewijs uit de praktijk voor het gebruik van geavanceerde analyse om de gezondheidszorg verder te transformeren; ook dit maakt mij enthousiast.
U heeft een goede inleiding gegeven op uw werk en de mogelijkheden van PHC. Wilt u nog iets toevoegen?
Zeker! Bij Roche hebben we de mogelijkheid om uitdagende klinische problemen aan te pakken met de middelen en kennis om dit op een ernstige manier te doen. Onze mensen zijn erg gepassioneerd in het opvolgen van de wetenschap en het benutten van de nieuwste technologische innovaties in ons werk. Met het groeiend aantal PHC-initiatieven van Roche in de oogheelkunde en op andere therapeutische gebieden hebben we een toenemende behoefte aan de data-analisten en andere zeer gespecialiseerde talenten op het gebied van PHC. Ik moedig daarom iedereen die geïnteresseerd is in dit snel evoluerende vakgebied aan om de mogelijkheden op onze carrièrepagina te bekijken.