Om inhoud als favoriet op te slaan, log je in of maak je nu je account aan.

Sign up Log in
Borstkanker en seksualiteit

Een grootschalig onderzoek van Kom op Tegen Kanker wijst uit dat maar liefst 88% van de bevraagde kankerpatiënten (waarvan 55% borstkankerpatiënten) problemen heeft ervaren op het gebied van seksualiteit en intimiteit1. Deze problemen variëren van vaginale droogte en pijn bij het vrijen tot verminderd seksueel verlangen. De complexiteit van deze problemen vraagt om een multidisciplinaire aanpak die medische en psychosociale interventies combineert. Verder toont hetzelfde onderzoek aan dat (ex-)patiënten die te maken krijgen met seksuele problemen, een groter risico lopen op stress en een verminderde levenskwaliteit. Dit kan op zijn beurt bijdragen tot een verslechtering van de fysieke gezondheid bij (ex-)kankerpatiënten. De impact op seksualiteit en intimiteit reikt ook verder dan een persoonlijke impact en kan relationele spanningen veroorzaken en angst en depressie verergeren.

Kortom, seksualiteit en intimiteit zijn nauw verbonden met psychosociaal welzijn en zijn daarom een essentieel aandachtspunt voor zorgverleners in de kankerzorg. Samen met deze inzichten willen we barrières en taboes rond borstkanker en seksualiteit doorbreken. Via onze campagne proberen we de gevolgen van seksuele en relationele uitdagingen in het dagelijks leven aan te pakken, waardevolle tips te bieden en dit onderwerp toegankelijker en bespreekbaarder te maken voor iedereen die ermee te maken heeft.

We bevroegen 3 ex-patiënten naar hun eigen bevindingen op vlak van borstkanker en seksualiteit: wat zijn hun ervaringen, hoe werd seksualiteit benaderd,waarmee worstelden ze zelf en hoe hebben ze de problemen aangepakt. Hun verhaal toont de veerkracht en het aanpassingsvermogen van individuen bij het herontdekken van seksualiteit en intimiteit. Sommigen kiezen ervoor om hun lichaam te omarmen zoals het is en vinden kracht in zelfacceptatie. Anderen, die kiezen voor reconstructie, erkennen de complexiteit rondom fysieke sensaties. Ze hebben ook een belangrijke boodschap voor zorgverleners en lotgenoten!

Maak kennis met Nancy, Marieke en Annelies !
Verder gingen we ook in gesprek met 2 experten op vlak van (borst)kanker en seksualiteit:

Dokter Nynke Willers  en Kristel Mulders geven hun belangrijkste bevindingen rond het rapport van KotK en linken dit aan hun eigen ervaringen in de dagdagelijkse praktijk. Ze geven aan dat het belangrijk is om de seksuele nasleep aan te pakken, rekening houdend met mogelijke veranderingen in verlangens en fysieke reacties. Artsen, die zich bewust zijn van deze zorgen, benadrukken dat deze gesprekken integraal moeten zijn voor het helingsproces en moedigen individuen aan om hun vragen en zorgen te uiten. De neiging om dergelijke gesprekken te vermijden, blijft een hindernis. Verandering is nodig voor een meer inclusieve en empathische conversatie met betrekking tot seksualiteit in het kader van kanker. Ook zij hebben een belangrijke boodschap voor de zorgverlener en patiënten.

Referenties:

  1. Kom Op Tegen Kanker, 2022, Hoe ervaren mensen de zorg voor seksualiteit na kanker?, geraadpleegd op 17/8/2023, Beschikbaar op: https://www.komoptegenkanker.be/sites/default/files/media/2022-05/Onderzoeksrapport-kanker%20en%20seksualiteit.pdf
Klik op “Doorgaan” om verder te surfen naar een site buiten Roche.