Vasculitis

 

Granulomatose met Polyangiitis (GPA) (voorheen de ziekte van Wegener1 genoemd) en Microscopische Polyangiitis (MPA) zijn twee types van ANCA vasculitis die ook AAV worden genoemd. AAV is een vorm van vasculitis die voornamelijk de kleine bloedvaten in het lichaam treft2,3.

Algemeen kan men stellen dat GPA en MPA zich vooral manifesteren ter hoogte van de sinussen, de nieren, de longen en de huid. De manier waarop de ziekte zich manifesteert kan variëren3.

 

 

 

 

Adapted from Langford et al 2010

 

ANCA vasculitis

 

ANCA vasculitis is een ontsteking van de kleine bloedvaten. Deze ontsteking veroorzaakt een verdikking van de wanden van de bloedvaten, de diameter van de bloedvaten verkleint waardoor er minder bloed doorheen stroomt. Deze vermindering van de bloedtoevoer kan serieuze problemen veroorzaken en zelfs schade toebrengen aan bepaalde organen in ons lichaam. 3, 4, 5

 

De ontsteking van de bloedvaten wordt geassocieerd met de aanwezigheid van auto-antistoffen3:  ANCA’s, voluit “Antineutrofiele cytoplasmatische antistoffen”. Daarom spreekt men over ANCA vasculitis (ANCA-associated vasculitis in het Engels of kortweg AAV). De ANCA’s, die de wanden van de bloedvaten als doelwit hebben, zijn verantwoordelijk voor de ontsteking van de bloedvaten in verschillende organen en weefsels.  

Over het algemeen zijn de ANCA’s aanwezig bij AAV, maar soms is dit niet het geval. 

 

Referenties

[1] Falk RJ, et al. Granulomatosis with polyangiitis (Wegener’s): an alternative name for Wegener’s granulomatosis. Arthritis Rheum. 2011;63(4):863-864.
[2] Khan I et al. Classification of ANCA-Associated Vasculitis. Curr Rheumatol Rep (2013) 15:383.
[3] University of North Carolina Kidney Center. ANCA vasculitis. http://www.unckidneycenter.org/kidneyhealthlibrary/anca.html. Accessed January 18, 2011.
[4] Langford CA, Vasculitis, J Allergy Clin Immunol 2010 ;125 (2) :S216-S225.
[5] National Heart Lung and Blood Institute. Vasculitis. http://www.nhlbi.nih.gov/health/dci/Diseases/vas/vas_whatis.html. Accessed December 12, 2010.